Följ Upplands-Bro kommun

Pressinbjudan: Invigning av appen Upptäck konsten i Upplands-Bro

Pressmeddelande   •   Sep 06, 2019 05:00 CEST

Upptäck konsten med hjälp av appen med samma namn! I Kungsängens centrum har en glad upptäckare hittat Carl Fredrik Reuterswärds skulptur "Kulturen – det är JAG!" Foto: Upplands-Bro kommun

Den 24 september 2019 lanseras Stockholms läns museums app Upptäck konsten i Upplands-Bro – en app som guidar dig till den offentliga konsten i kommunen och även i Solna, Huddinge, Täby, Nacka och Värmdö. Samma dag inviger vi appen kl 18.00 i Brohuset, där bland annat konstnären Thomas Qvarsebo kommer att tala om sitt offentliga verk "Flöjtspelerskan" som står i Bro centrum.

Den offentliga konsten är en skatt som finns i vårt offentliga rum. Ändå går den oss ofta obemärkt förbi. Detta vill Stockholms läns museum tillsammans med kommunen råda bot på. Med appen Upptäck konsten kan du enkelt ta reda på mer om både konstverk och konstnär. Appen kan laddas ner gratis till din mobiltelefon.

För att sätta fokus på den offentliga konsten i Upplands-Bro har museet tillsammans med kommunen bjudit in konstnären Thomas Qvarsebo, vars konstverk "Flöjtspelerskan" har sin placering mitt i Bro centrum. I biblioteket i Bro berättar han om konstverket som är ett av de offentliga verk som du kan hitta i appen.

Thomas Qvarsebo kommer också att berätta om sitt konstnärskap. Han utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1971–1976 och har sedan dess gjort flera konstverk för det offentliga rummet: “Korv-Ingvar” i Solna, ”Greta Garbo” på Greta Garbos torg, minnesmärket "Jas" efter kraschen på Långholmen för att bara nämna några. Flickan i Bro som spelar på sin flöjt är bara en i raden av alla musiker han har skulpterat. Skulle man sätta samman dem i en utställning skulle de bilda en hel orkester.

“Med appen Upptäck konsten vill vi göra det enkelt och roligt att upptäcka den offentliga konsten i länet”, säger Rebecka Walan, intendent på Stockholms läns museum.

Appen är framtagen av Stockholms läns museum i samarbete med flera kommuner i länet.

Har du några frågor om appen eller konsten i appen? Kontakta oss gärna, antingen via länsmuseet eller kommunen:

Anna Sjunnesson, Upplands-Bro kommun: konst@upplands-bro.se

Rebecka Walan, Stockholms läns museum: rebecka.walan@stockholmslansmueum.se

Välkommen till invigningen av appen Upptäck konsten!

  • Datum: Tisdagen den 24 september
  • Tid: Kl 18.00
  • Plats: Biblioteket i Bro, Brohuset, Bro centrum

Upplands-Bro är en växande kommun, både när det gäller invånare och företagsetableringar, med drygt 28 000 invånare. Kommunen ligger vid Mälaren, ungefär två mil nordväst om Stockholm och pendeltåget tar ungefär 25 minuter till Stockholms central. Här finns två tätorter, Kungsängen och Bro, och en levande landsbygd. Kommunens vision, kommunen som ger plats, sträcker sig till år 2035 och beskriver hur framtidens Upplands-Bro ska vara. Visionen förenar kommunens invånare, näringsliv, föreningsliv och anställda i kommunen för att skapa ett gemensamt Upplands-Bro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.